Trombose

Soms stolt je bloed zomaar in een bloedvat. De doorbloeding wordt minder. Zo’n stolling wordt ook wel thrombus genoemd. Je hebt dan trombose.

De meest voorkomende oorzaken van trombose zijn een langdurig trage stroming van het bloed. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je een lange vlucht maakt en met je benen lang in dezelfde houding blijft zitten. Ook kan trombose ontstaan door een ruwe binnenkant van de bloedvaten. Soms is er geen directe aanwijzing voor het ontstaan van trombose.

Trombose ontstaat in slagaders of aders. Wanneer een slagader verstopt raakt, raakt een gedeelte van je lichaam minder voorzien van zuurstof en voedingsmiddelen. Dit kan enorme gevolgen voor dat gedeelte van het lichaam hebben. Wanneer een ader verstopt raakt, stroomt bloed minder goed weg van het orgaan, terug naar het hart. Er ontstaat op deze plaats vaak een zwelling.

Wanneer iemand trombose heeft, moet deze persoon behandeld worden. Er zijn verschillende antistollingsmedicijnen welke de stolling van het bloed moeten tegengaan. Daarnaast krijgen mensen die te maken hebben met een zwelling, als gevolg van trombose, elastische kousen. Deze kousen zitten strak om het gezwollen lichaamsdeel, zodat het vocht uit dat lichaamsdeel beter afgevoerd wordt door het lichaam.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *