Waarom is je urine ’s ochtends donker van kleur en ’s middags lichter?

Urine is een stof die bestaat uit water met daarin opgeloste afvalstoffen van het lichaam. ’s Ochtends is urine vaak donker van kleur dan ’s middags of ’s avonds. Hoe komt dat?

Urine wordt gemaakt in je nieren. Daar worden afvalstoffen uit het bloed gefilterd, samen met vocht dat op dat moment teveel in het bloed aanwezig aanwezig is. Via de urineleider wordt urine van je nieren naar je blaas geleidt. Is de blaas vol, dan verlaat urine via de urinebuis het lichaam.

Overdag drink je, waardoor vocht wordt toegevoegd aan het bloed. Het teveel aan vocht wordt samen met de opgeloste stoffen door de nieren uit je bloed gehaald. ’s Nachts drink je niets. Je nieren werken dan wel door en halen afvalstoffen uit je bloed. De hoeveelheid vocht die je nieren uit je bloed halen is dan veel kleiner, omdat er geen vocht aan het bloed wordt toegevoegd.

’s Ochtends zitten er dus veel afvalstoffen in je blaas, en maar weinig vocht. Hierdoor is de concentratie opgeloste stoffen veel groter dan overdag en is de kleur van je urine ’s ochtends donker.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *