Vaccin

Mensen kunnen voor bepaalde ziektes gevaccineerd worden, waardoor ze immuun worden voor die ziekte. Wat is een vaccin? En hoe werkt het?

Er zijn verschillende soorten vaccins, waarvan een oplossing met daarin verzwakte ziekteverwekkers er één is. Dit vaccin kan op verschillende manieren worden toegediend aan mensen, bijvoorbeeld door het via een injectie in het lichaam te brengen.

Het afweersysteem van het lichaam komt in actie en probeert de verzwakte ziekteverwekkers te bestrijden. Hiervoor moet het lichaam eerst onderzoeken om welke ziekteverwekkers het gaat, waarna het lichaam gaat kijken welke antistoffen nodig zijn om te ziekteverwekker uit te schakelen.

Tot slot produceert het lichaam genoeg antistoffen om de ziekteverwekkers uit te schakelen. Een aantal antistoffen blijven in je lichaam aanwezig als geheugencellen. Wanneer dezelfde ziekteverwekker weer in je lichaam komt, herkent je lichaam deze gelijk en weet het lichaam ook welke antistoffen nodig zijn om de ziekteverwekker uit te schakelen. Het lichaam kan dus gelijk met het produceren van antistoffen beginnen, waardoor de ziekteverwekkers snel uitgeschakeld worden, vaak voordat je er echt ziek van bent geworden.

We zeggen ook wel dat je nu immuun bent geworden voor deze ziekteverwekkers. Ze kunnen nog wel in je lichaam komen, maar maken je in de meeste gevallen niet echt ziek meer, doordat je lichaam ze al snel uit kan schakelen.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *