Dode vingers

Tijdens koude dagen hebben veel mensen last van ‘dode vingers’.
De vingers zien er dan vaak wit uit en voelen verdoofd aan.Hoe worden ‘dode vingers’ ‘dood’?
Het kan zijn dat bloedvaten in je vingers ineens zo vernauwen (vaatkramp) dat er weinig tot geen bloed meer doorheen stroomt. Dit komt doordat spiertjes in de wand van het bloedvat opeens sterk samentrekken. Doordat er nauwelijks of zelfs geen bloed door de vinger stroomt, wordt deze wit en voelt deze verdoofd.Over het algemeen ontspannen de spieren in de vaatwand na een korte tijd weer. Bij sommige mensen kan het soms wel uren duren voordat er weer bloed door de vinger gaat stromen.  Mensen die langere tijd last hebben van deze aandoening, kunnen merken dat de perioden waarin geen bloed door de vinger stroomt, langer worden.Deze aandoening heeft ook een naam, namelijk: ‘Het fenomeen van Raynaud’.
Bij vrouwen tussen de 15 en 40 jaar wordt dit fenomeen het meest waargenomen.Beter is het om niet te roken, te zorgen voor weinig tot geen stress en je vingers goed warm te houden. Deze maatregelen verkleinen de kans op ‘dode vingers’.Zijn ‘dode vingers’ schadelijk? Nee, over het algemeen niet. Een ‘dode vinger’ wordt wel vaak als zeer hinderlijk ervaren.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Dode vingers

  1. Hendrik schreef:

    Bij mij werkt het best met de ‘ Finger Sucker’ van Arie Bergs, die zorgt voor een betere bloedtoevoer naar de vingers of tenen.
    Binnen een minuut zorgt het voor een langzaam verhoogde bloedtoevoer zodat de vinger of teen verwarmt, minder wit wordt en aangenaam gevoeliger maakt. Regelmatig herhalen (vooral in de winter) voorkomt het Raynaud fenomeen. Deze vacuumzuiger, vervaardigd uit silicone rubber is zodanig ontworpen dat het past op bijna alle vingers en tenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *