Ziekte van Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer, ook wel kissing disease genoemd, is vrij bekend en veel mensen komen ermee in aanraking. Helaas is de ziekte van Pfeiffer een ziekte waarvan de naweeën nog lang merkbaar kunnen zijn.

SYMPTOMEN
De ziekte van Pfeiffer wordt veroorzaakt door een virus dat waarschijnlijk overdraagbaar is via speeksel. De eerste symptomen zijn keelpijn, gezwollen klieren en vaak in ernstige mate vermoeidheid. Soms is de lever opgezwollen, zien mensen korte tijd wat gelig en verminderd de eetlust.

VERSCHILLEN
Hoe de ziekte ervaren wordt, verschilt van persoon tot persoon. De ene persoon heeft kort wat keelpijn en daarna geen last meer van de ziekte, terwijl een ander op bed ligt en zo moe is, dat elke inspanning teveel lijkt. Het is bij de ziekte va Pfeiffer dan ook goed om te luisteren naar je lichaam en rust te nemen, wanneer je lichaam daarom vraagt.

ONDUIDELIJK
In het bloed van een patiënt is te zien of deze de ziekte van Pfeiffer heeft, maar niet in welke mate. Soms hebben patiënten nog last van extreme vermoeidheid, terwijl het virus niet meer in het bloed aan te tonen is. Wanneer patiënten de ziekte eenmaal hebben gehad, krijgen zij deze niet weer. Ze zijn dan immuun voor de ziekte van Pfeiffer geworden.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *