Doping

De media stort zich regelmatig op een sporter die doping zou hebben gebruikt. Ondanks het verbod op het gebruik van doping, wordt het vermoedelijk door veel sporters gebruikt.

WAT IS DOPING?
Doping is een verzamelnaam voor middelen of methodes die (sport)prestaties positief kunnen beïnvloeden. Er zijn vele soorten doping, zowel chemische als natuurlijke stoffen kunnen als doping worden gebruikt. Sommige sporters spuiten zelfs extra rode bloedcellen in, zodat hun bloed meer zuurstof kan vervoeren. Dit heet bloeddoping.

DOPING CONTROLE
Topsporters moeten elke dag aangeven waar zij zich bevinden. In Nederland worden veel dopingcontroles uitgevoerd door de Dopingautoriteit. Hierbij wordt een urinemonster of een bloedmonster genomen van de sporter. De waarden van het monster worden vergeleken met de waarden die in het systeem staan. Deze waarden zijn aan de hand van eerdere monsters vastgesteld en geven het beeld van de waarden zonder dopinggebruik.

BIJWERKINGEN
Vele soorten medicijnen kunnen misbruikt worden als doping. Aan het gebruik van doping zitten voordelen, maar ook nadelen. Wanneer een vrouw het mannelijk hormoon testosteron inneemt bijvoorbeeld. Testosteron zorgt o.a. voor een toename van de spiermassa. Het zorgt ook voor baardgroei. Vrouwen die testosteron gebruiken om hun spiermassa te laten toenemen, krijgen vaak ook te maken met overmatige haargroei.

WADA
Het world anti-doping agency (WADA) maakt jaarlijks een lijst bekend met middelen die (mogelijk) prestatieverhogend zijn en verboden worden in de sportwereld. Hierop controleert de WADA vervolgens. Wanneer een sporter betrapt wordt, volgen consequenties.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *