Kinkhoest

Kinkhoest is een ziekte aan de luchtwegen die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze ziekte veroorzaakt flinke hoestaanvallen, zelfs zo erg dat heel jonge kinderen eraan kunnen overlijden.

Gelukkig worden veel kinderen al vroeg ingeënt met het DKTP vaccin. Dit vaccin bevat onder andere dode of verzwakte ziekteverwekkers van kinkhoest, waardoor ingeënte mensen de ziekte niet of in een mildere vorm krijgen.

Kinkhoest begint als een gewone verkoudheid en met een kriebelhoest. De hoestbuien kunnen echter zo erg worden dat ademen bemoeilijkt wordt en dat je tijdens het hoesten braakneigingen krijgt. Deze heftige verschijnselen kunnen enkele weken aanhouden waarna ze in de meeste gevallen langzaam weer afnemen.

Kinkhoest is enorm besmettelijk. Besmetting vindt plaats via het hoesten. Om besmetting te voorkomen is het dus belangrijk om in een papieren zakdoek te hoesten en deze daarna weg te gooien en om je handen na het hoesten te wassen.

In de zomer van 2014 zijn er veel meer mensen met kinkhoest gesignaleerd dan in voorgaande jaren. Volgens de gezondheidsraad is het vaccin tegen kinkhoest nog niet optimaal en wordt er hard gewerkt aan een beter vaccin. Lees hier meer.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *