Meningokokken

Meningokokken is een verzamelnaam voor verschillende groepen bacteriën die veel mensen bij zich dragen, met name in de neusholte. Komen de bacteriën in de bloedbaan terecht, dan kunnen mensen daar erg ziek van worden, met bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking tot gevolg.

Er zijn verschillende groepen Meningokokken. In Nederland worden mensen vooral ziek van de typen B, C, W en Y. De bacteriën zitten vooral in de neusholte en verspreiden zich via speeksel of snot. Door bijvoorbeeld hoesten kunnen speekseldruppeltjes in de lucht komen en ingeademd worden door andere mensen.

De incubatietijd ligt tussen de één en drie dagen Na besmetting kan de ziekte zich snel in het lichaam ontwikkelen. Het begin van de ziekte uit zich vaak met griepachtige verschijnselen, zoals verkoudheid, vermoeidheid en koorts. Vervolgens kunnen er aanwijzingen zijn die naar een hersenvliesontsteking verwijzen, een stijve nek. Ook kan er sprake zijn van bloedvergiftiging, te herkennen aan onderhuidse bloedinkjes die niet weg te drukken zijn.

Wanneer je het vermoeden hebt dat je ziek bent van deze bacterie, is het raadzaam snel een huisarts te raadplegen. Deze kan je vervolgens antibiotica voorschrijven, waarmee de infectie te bestrijden is. Hoe eerder er met de behandeling gestart wordt, hoe beter. Wanneer te laat gestart wordt, kan de ziekte een dodelijke afloop hebben.

In Nederland wordt sinds 2002 gevaccineerd tegen type C, waardoor besmettingen met dit type veel minder voorkomen dan voorheen. Vanaf 2018 zal ook gevaccineerd worden tegen type B, W en Y. Ook tieners worden krijgen in 2018 een uitnodiging om zich extra te laten vaccineren, omdat de afgelopen jaren een toename van ziektegevallen door met name type W is gesignaleerd.

Bekijk ook de video hieronder over meningokokken. Bron: RIVM

Dit bericht is geplaatst in Weetjes. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *