Norovirus

Wanneer je rauwe schelp- of schaaldieren hebt gegeten, bestaat de kans dat je even na die tijd flink misselijk wordt en flink moet overgeven of last krijgt van darmklachten. Mogelijk ben je besmet geraakt met een norovirus.

ZIEKTEVERSCHIJNSELEN
Een norovirus is een virus wat kan zorgen voor misselijkheid, koorts, braken en diarree. Deze ziekteverschijnselen komen bij de helft van de mensen die besmet zijn met dit virus voor en houden in de meeste gevallen 1-4 dagen aan en gaan vanzelf weer over. Dit maakt dat het norovirus geen gevaarlijk virus is, maar wel een erg vervelend virus.

HYGIËNE
Mensen die besmet zijn kunnen het virus overdragen. Dit kan ook wanneer de persoon in kwestie zelf geen ziekteverschijnselen bemerkt bij zichzelf. Wanneer mensen niet zorgvuldig met hun hygiëne omgaan, is de kans vrij groot dat dit virus door direct contact overgedragen wordt. Ook wordt het virus veel overgedragen via deurklinken, handdoeken etc.

VOEDSEL
Het norovirus komt veel voor bij schaal- en schelpdieren die in besmet water zijn gekweekt. Ook op groente en fruit kan dit virus voorkomen, wanneer besmet water is gebruikt bij de teelt. Het virus sterft bij verhitting boven de 70°C. Spoel voedsel dus af met heet water, of kook het van te voren.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *