Pacemaker

Wanneer je hart zijn eigen ritme niet goed meer kan regelen, kan een pacemaker uitkomst bieden. Wat is dit voor apparaat? En wat doet het in je lichaam?

Door verschillende oorzaken kan je hart een verstoring van zijn ritme krijgen. Wanneer je last van hartritmestoornissen hebt, kan het bijvoorbeeld zijn dat je hart soms een slag overslaat.

Een pacemaker is een klein apparaatje, waarin een batterij en een chip zitten. De pacemaker is met een paar elektroden verbonden aan het hart. De chip in de pacemaker registreert of het hartritme regelmatig is. Zodra de chip een foutje in het hartritme opmerkt, corrigeert de pacemaker deze fout.

De pacemaker geeft via de elektroden een licht stroompje af aan het hart. Wanneer spieren een stroomschokje krijgen, trekken ze samen. Dit gebeurt dus ook met de hartspier wanneer de pacemaker het hart een stroomschokje geeft.

Wanneer een lichaam zich inspant, gaat het hart sneller kloppen. Hiermee houdt een pacemaker rekening. Wanneer het hart uit zijn versnelde ritme raakt, corrigeert de pacemaker dus ook dit versnelde ritme.

De eerste pacemaker was een uitwendige pacemaker, welke je op een karretje mee kon nemen. Deze bestond al in 1932. Sinds 1958 dragen mensen voor het eerst inwendige pacemakers.

Zie de website van de hartstichting voor meer informatie.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *