Vitamine D

Vitamine D is een van de weinige vitamines die je lichaam zelf kan aanmaken! Toch is het mogelijk dat mensen een tekort aan deze vitamine krijgen. Gelukkig kunnen ze deze vitamine, verwerkt in een voedingssupplement, innemen.

Vitamine D kan worden aangemaakt in onze huid, door middel van het ontvangen van ultraviolette straling. Deze uv-straling zit in zonlicht. Vitamine D zit ook in vette vissoorten en een klein beetje in vlees en eieren.

Vitamine D zorgt ervoor dat calcium opgenomen kan worden in onze beenderen. Het zorgt er ook voor dat calciumafgifte van onze beenderen in mindere mate plaats vindt. Vitamine D is dus noodzakelijk voor mensen in de groei, zodat hun botten tijdens de groei ook sterk blijven. Ook voor oudere mensen is vitamine D belangrijk, zij hebben dankzij deze vitamine minder snel klachten als gevolg van botontkalking (osteoporose).

In de winter schijnt de zon een stuk minder sterk in ons land. Daarnaast is ons lichaam vooral bedekt met kleding. Deze redenen zorgen ervoor dat onze huid minder vitamine D aanmaakt. Om een tekort te voorkomen, nemen sommige mensen voedingssupplementen met extra vitamine D in. Er wordt gezegd dat voldoende vitamine D ook depressieve klachten tegengaat.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *