Asperges

Asperges zijn erg lekker! Maar wat eet je eigenlijk?

Wanneer je asperges eet, eet je eigenlijk jonge scheuten van de aspergeplant. Deze planten kunnen meerdere jaren op hetzelfde stuk land groeien. Wanneer de plant in het voorjaar uit gaat lopen, worden de nieuwe uitlopers geoogst.

Een boer kan een flinke laag grond over zijn aspergeplanten gooien. Zo moeten de uitlopers verder omhoog groeien voordat ze boven de grond uitkomen. Uitlopers die onder de grond blijven, hebben een witte kleur. Deze uitlopers zijn bleek doordat ze nog onder de grond zitten: witte asperges.

Soms leggen boeren ook plastic over de grond waaronder de asperges groeien. Dit heeft twee voordelen: de grond eronder wordt warmer, waardoor de asperges sneller groeien en de asperges kunnen niet in het licht komen, waardoor ze zouden verkleuren.

Groene asperges ontstaan doordat de uitlopers wel in het licht komen, en pas daarna geoogst worden. De groene kleur ontstaat door de bladgroenkorrels.

Wanneer je de aspergeplant na de oogst met rust laat, kan deze weer voldoende voedingsstoffen opbouwen, om het komende jaar opnieuw asperges van dezelfde plant te kunnen oogsten.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *