Beukennootjes

Beukenbomen vallen in het najaar flink op. Ze behouden hun bruine bladeren lang, waardoor ze het kille landschap inkleuren. In de herfst zijn de zaden van deze bomen rijp: beukennootjes.

Net als bij kastanjes zitten de beukennootjes in een bolster, ook wel napje genoemd. In de herfst, wanneer de zaden rijp zijn, gaat de bolster open, waardoor de beukennootjes eruit vallen.

Deze beukennootjes worden door kleine knaagdieren als eekhoorns gegeten. Deze dieren verspreiden de beukennootjes. Op plaatsen waar de nootjes blijven liggen, kan in het voorjaar weer een nieuwe boom gaan groeien.

Niet alleen kleine knaagdieren eten beukennootjes, ook wilde zwijnen en zelfs mensen eten de beukennootjes op! Grote hoeveelheden verse beukennootjes kunnen voor mensen giftig zijn. Er zit namelijk een klein beetje giftig blauwzuur in de verse nootjes. Door de nootjes een week op een zonnige plek in huis te leggen, verdwijnt dit blauwzuur en kunnen de nootjes prima gegeten worden.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , , . Bookmark de permalink.

4 reacties op Beukennootjes

  1. Geachte heer/ mevrouw,

    Wij zijn leerlingen van het almere college in Dronten, wij doen daar ook technasium. Wij doen momenteel een project voor het lokale bos. Er zijn in het bos problemen met de biodiversiteit, daarom onderzoeken wij nu de bomen en de planten die in het bos groeien. Dat zijn de volgende bomen:
    – fagus
    – fraxinus
    – populus
    – Quercus
    – acer
    -Prunus
    – Carpinus
    – Quercus Robur

    Aan een aantal van deze bomen groeien in het najaar beukennootjes, omdat hier heel erg weinig over te vinden is hebben wij u hulp nodig!

    Wij vragen ons af:
    welke dieren komen op de beukennootjes af?
    Welke dieren gaan juist weg bij de beukennootjes?
    Hebben andere bomen en/of struiken een effect op de beukennootjes?
    Zijn er nog overige feiten en/of belangen die belangrijk zijn voor dit bos?

    Wij horen graag van u,
    Met vriendelijke groeten!

  2. erna bastiaanse schreef:

    Zijn de borstelvormige omhulsels van beukennootjes ook giftig?, 0nze briardpup eet ze als ze de kans krijgt……graag uw reactie!

  3. Hans te Brake schreef:

    Er vallen nu (11 aug 2022) al heel veel beukennootjes uit de bomen. komt dat door klimaatverandering?

  4. R. Smale schreef:

    Dag Hans,

    Dat er zoveel beukennootjes uit de boom vielen in augustus kan komen doordat het toen erg droog was.
    Om erachter te komen of dat echt door klimaatverandering komt, zul je resultaten over de afgelopen jaren met elkaar moeten vergelijken om te kijken of je bepaalde trends kunt ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *