Beukennootjes

Beukenbomen vallen in het najaar flink op. Ze behouden hun bruine bladeren lang, waardoor ze het kille landschap inkleuren. In de herfst zijn de zaden van deze bomen rijp: beukennootjes.

Net als bij kastanjes zitten de beukennootjes in een bolster, ook wel napje genoemd. In de herfst, wanneer de zaden rijp zijn, gaat de bolster open, waardoor de beukennootjes eruit vallen.

Deze beukennootjes worden door kleine knaagdieren als eekhoorns gegeten. Deze dieren verspreiden de beukennootjes. Op plaatsen waar de nootjes blijven liggen, kan in het voorjaar weer een nieuwe boom gaan groeien.

Niet alleen kleine knaagdieren eten beukennootjes, ook wilde zwijnen en zelfs mensen eten de beukennootjes op! Grote hoeveelheden verse beukennootjes kunnen voor mensen giftig zijn. Er zit namelijk een klein beetje giftig blauwzuur in de verse nootjes. Door de nootjes een week op een zonnige plek in huis te leggen, verdwijnt dit blauwzuur en kunnen de nootjes prima gegeten worden.

2 Replies to “Beukennootjes”

  1. Dag Hans,

    Dat er zoveel beukennootjes uit de boom vielen in augustus kan komen doordat het toen erg droog was.
    Om erachter te komen of dat echt door klimaatverandering komt, zul je resultaten over de afgelopen jaren met elkaar moeten vergelijken om te kijken of je bepaalde trends kunt ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *