Bladval

De herfst is begonnen, de bomen beginnen te verkleuren en de eerste bladeren vallen alweer van de bomen. Waarom vallen bladeren van de bomen?

In de zomer neemt een boom veel water op met zijn wortels. Dit wordt door een soort rietjes, vaatbundels, vervoert naar de bladeren. Hier maakt de boom zijn eigen voedsel, in kleine groene korreltjes. Dit zijn de bladgroenkorrels. Bladgroenkorrels maken voedsel voor de plant zelf, en zuurstof. Ook kleuren bladgroenkorrels het blad groen.

In de winter kan de grond bevriezen, waardoor de boom geen water meer kan opnemen. Op te voorkomen dat de boom dood gaat, laat de boom de bladeren afsterven. In de zomer maakt een boom extra voedsel, reservevoedsel.

Wanneer de dagen korter worden de temperatuur omlaag gaat, zet de boom het watertransport naar de bladeren stop. De bladeren sterven af omdat ze geen water meer krijgen. Sommige bladgroenkorrels sterven af, terwijl andere bladgroenkorrels juist in de boom ’trekken’. Hierdoor verliezen bladeren hun groene kleur en komen er andere kleuren tevoorschijn. Uiteindelijk vallen de bladeren van de boom.

Na de winter, wanneer de dagen langer worden, en de temperatuur weer omhoog gaat, komt de sapstroom vanaf de wortels weer opgang. Water, met reservevoedsel, gaat weer omhoog door de vaatbundels. Nieuwe bladeren beginnen te groeien, waardoor de boom weer voedsel kan gaan maken.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *