Eikels

In de herfst zitten de eikenbomen er vol mee! Eikels zijn de vruchten van de eik, waarmee de eik zichzelf hoopt voort te planten.

Eikels worden door veel dieren gegeten. Veel mensen weten daarom ook niet dat eikels voor grote groepen dieren erg giftig kunnen zijn! Met name voor grote grazers als runderen, paarden en schapen. Ook voor ons mensen is een eikel giftig.

Eiken worden wel gegeten door vogels en kleine knaagdieren. Deze beesten zorgen dan ook voor de verspreiding van eiken door Nederland. Wanneer een vogel met een eikel in zijn snavel wegvliegt, en deze onderweg verliest, kan deze eikel mogelijk uitgroeien tot een nieuwe boom.

Kleine knaagdieren als eekhoorns verzamelen in de herfst eikels om en wintervoorraad mee aan te leggen. De eekhoorn begraaft deze voorraad onder de grond. Soms heeft de eekhoorn deze voorraad niet nodig, soms vergeet de eekhoorn waar hij de voorraad had begraven. In beide gevallen kunnen de begraven eikels uitgroeien tot nieuwe bomen.

Eikels zijn zaden die groeien in een ‘dopje’. Dit dopje kan je van de eikel afhalen. Wanneer je met twee duimen het dopje afdekt, hierbij een klein spleetje tussen je twee duimen latend, kan je hierop fluiten door hard op/ langs het spleetje te blazen.

One Reply to “Eikels”

  1. Regelmatig kom ik in mijn tuin eikels tegen. Zelfs 2 keer in een bloembak die aan de muur hant op 1.50 m hoog. Er zijn geen eekhoorns in de buurt en woon in de stad. Ook zijn er in een straal van 500 m geen eikelbomen rond mijn huis
    Ik denk dat het een vogel is. Maar welke vogels doen dat???
    Kraaien, gaaien, eksters zijn vogels die in mijn tuin wel komen
    Hoor graag een reactie
    Groeten Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *