Groot hoefblad


Langs de waterkant is in het voorjaar het groot hoefblad, of ook wel allemansverdriet genoemd, niet te missen. De grote bladeren, in de vorm van een hoef, verraden gelijk zijn naam en de plant is dan ook gemakkelijk te herkennen.

Het groot hoefblad is een plant die bloeit met mannelijke bloemen of met vrouwelijke bloemen. Dat noem je ook wel een plant die tweehuizig is. De vrouwelijke bloemen bloeien in een aar die soms wel tot een meter hoog de lucht in steekt. De mannelijke bloemen verwelken helaas zeer snel, en bevatten geen nectar om insecten te lokken.

Het groot hoefblad bevat giftige stoffen, die je lever aan kunnen tasten. Kleine adervertakkingen in de lever kunnen afgesloten worden en je lever kan zelfs zo ernstig beschadigd raken dat deze beschadigingen dodelijk zijn.

Zoals bij veel giftige stoffen, is de stof in een kleine concentratie soms goed voor ons lichaam, zo ook bij het gif van het groot hoefblad. Een bepaalde hoeveelheid kan verlichtend werken bij migraine.

Eenmaal in je tuin, krijg je deze plant niet snel meer weg. De plant woekert namelijk enorm met lastig te verwijderen wortelstokken.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *