Paardenkastanje

In het najaar vallen de kastanjes weer massaal uit de bomen! Pas maar op dat er geen op je hoofd valt!

Kastanjes groeien aan de kastanjeboom. Er zijn verschillende soorten kastanjebomen. Zo zijn er tamme kastanjes, die je kan eten. Kastanjes van de Paardenkastanje kan je beter niet eten, deze zijn erg giftig.

In het voorjaar staan de kastanjebomen weer volop in bloei. De, meestal witte, bloemen zijn erg aanlokkelijk voor bijen. Bijen zorgen dan ook voor de bestuiving, waarna bevruchting plaats vindt. Na de bevruchting sterft de bloem af en begint zich een kastanje te ontwikkelen.

Kastanjes zijn dus de zaden van de kastanjeboom. Om de kastanje zit een dikke schil. Dit noem je een bolster. Een bolster is een vrucht van de kastanjeboom, waarin het zaadje, de kastanje, zit.

Kinderen verzamelen de kastanjes in het najaar vaak om er mee te spelen. Met een paar cocktailprikkers en wat kastanjes kan je mooie figuren maken. Op deze website zie je bijvoorbeeld hoe je een spinnenweb kunt maken!

Wanneer je een kastanje in de grond stopt, zal hieruit een nieuwe kastanjeboom gaan groeien. Op deze manier planten kastanjebomen zich voort.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Paardenkastanje

  1. dirk mulder schreef:

    toen ik geboren werd plantte mijn opa een kastanjeboom voor me .en nu 54 jaar later draag ik er een om m,n nek en is het een medicijn voor me geworden.er zit namelijk aescine in de vrucht v.d. kastanje het reinigt mijn aders van een wild [net als de kastanje heet] leven kun je wel zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *