Pinksterbloem

Ondanks de naam van deze plant, bloeit deze vaak al voor Pinksteren. Tegen eind april kom je deze bloem volop tegen. De plant komt voor in graslanden, bossen en moerassen. De plant heeft een bijzondere aanpassing aan de natte omgeving waar deze in groeit.

De deelblaadjes zijn kort gesteeld en beginnen al terwijl ze nog aan de plant zitten worteltjes te vormen. Wanneer ze van de plant afvallen, kunnen ze uitgroeien tot nieuwe planten. Het zaad komt in een natte omgeving slecht tot ontkieming en op deze manier kan de soort zich toch nog voortplanten.

De pinksterbloem werd vroeger gebruikt tegen voorjaarsmoeheid vanwege zijn hoge gehalte aan Vitamine C. Het werkt hoeststillend en borstreinigend. Verder kan het bij sommige vormen van suikerziekte een positief effect geven.

In een vrijwel uitgestorven folkloristisch voorjaarsfeest werd rond Pinksteren uit een groep jonge meiden van een dorp één “Pinksterblom” (of Pinksterbruid) gekozen, die daarna met bloemen en sieraden versierd zingend door het dorp trok.

Dit bericht is geplaatst in Weetjes. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *