De vlier


Een veel voorkomende plant is de vlier. Over het algemeen vrij onopvallend, behalve in de bloeiperiode. Dan verschijnt op vele plaatsen de grote, witte bloeiwijze van deze struik. De bloemen zijn vaak op afstand al goed te zien en te ruiken!

De vlier komt op zoveel plaatsen voor omdat deze weinig eisen aan zijn omgeving stelt. Na de bloei ontwikkelen zich in het najaar de vruchten: vlierbessen.

Deze vlierbessen worden veel gegeten door vogels, met name door spreeuwen. Deze eten de bessen op. Ze krijgen zo de zaadjes binnen, welke ze niet verteren maar uitpoepen. Daar waar de zaadjes terecht komen, kan weer een nieuwe vlier gaan groeien.

De bloesem en de bessen worden ook door mensen veel gebruikt. Zo wordt de bloesem veel gebruikt om siroop van te maken. Daarnaast kan de bloesem gebruikt worden in pannenkoekenbeslag en kan er thee van getrokken worden.

De bessen kunnen, wanneer deze gekookt zijn, gebruikt worden voor het maken van jam, wijn of likeur. Kook ze wel voor gebruik, dit zorgt ervoor dat schadelijke stoffen uit de bessen verdwijnen.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Weetjes met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *